Szülési szabadság

A szülési szabadságról a Munka Törvénykönyve rendelkezik.

A szülési szabadság időtartalma

Ez alapján az anya egybefüggően 24 hét (azaz 168 nap) szabadság kivételére jogosult. A szülési szabadságot úgy kell kiadni- amennyiben erről előzetes megegyezés nem születik a munkaadó, és a munkavállaló között-, hogy abból 4 hét a szülés elé essen. A maradék 20 hetet pedig a szülés után lehet felhasználni.

Kölcsönös megállapodás esetén nem kötelező a 4 hetes szabadságot szülés előtt felhasználni, hanem az egész születés utáni időszakra áttehető.

Fontos, hogy a szülési szabadság nem csak az anyukák vehetik igénybe, hanem azok az örökbefogadó szülők is, a gyermeket magához vette.

Az is fontos, hogy a szülési szabadságot munkában töltött időnek kell tekinteni, amely így a nyugdíjba vonuláskor a szolgálati időbe bele fog számítani.  Ez a nők esetében azért is lényeges, mert a 40 éves szolgálati idő megszerzése után a koruktól függetlenül nyugdíjba vonulhatnak.

Az ellátás összege a szülési szabadság idejére

Természetesen a szülési szabadság idejére ellátás is megilleti a munkavállaló anyukát.

Abban az esetben, ha a szülést megelőző két évben rendelkezik 365 biztosított nappal (azaz legalább ennyit dolgozott) erre az időszakra a havi jövedelmének, a napi átlagának a 70 %-át kapja (ez CSED).

Abban az esetben azonban, ha az anyuka nem rendelkezett a szülést, illetve a szülési szabadság első napját megelőző 1 évben legalább 180 nap biztosítási időszakkal, akkor az ellátás összege nem a fentiek szerint kerül megállapításra.

 

Szülési szabadság az apukák számára

Az apák számára 2015-ben a hatályos jogszabályok alapján 5 munkanapnyi szülésszabadság igényelhető. Ez a szám ikergyermekek születése esetén 7 munkanap.

A törvényi előírások szerint a munkáltató köteles a szülési szabadságot arra az időszakra biztosítani, amelyre igényelte a munkavállaló.

Nem lehet hozzászólni a cikkhez.