2018. évi Általános forgalmi adó változások

1.) Csökkenő ÁFA kulcsok. Internet-hozzáférési szolgáltatás 5%-ra, éttermi szolgáltatás 5%-ra, halak 5%-ra, sertéstermékek 5%-ra, Bralille írást segítő eszközök 5%-ra csökkennek.

2.)  ÁFA bevallásban a 100 ezer forint áfa tartalmú számlákat 2018.07.01-től tételesen fel kell sorolni  és beküldeni a NAV részére. Ezért nagyon fontos, hogy  – ami amúgy is kötelező- a számlákra a  partner adószámát vezessétek fel, mert ha nem, akkor nem fogjuk tudni beküldeni a bevallást, és még meg is büntetik a céget.

3.) A kibocsátott számlákkal kapcsolatban is lesz adatszolgáltatás ott, ahol nyomtatványszámlákat használ a cég. Az ilyen számlákat egy weblapra kell 2018.07.01-től feltölteni a kibocsátást követő 1 az az egy napon belül.

4.) Amely cég számlázó programot használ, annak 2018.07.01-től regisztrálnia kell az  onlineszamla.nav.gov.hu oldalon, és elektronikus úton kell a számláit bejelenteni a nav felé.

5.) Érdemes átgondolni, hogy legalább 2018.07.01-től inkább a cég használjon számlázó programot, mert akár program, akár nyomtatvány számla, mindenképpen jelenteni kell.  Azonban míg  számlázó programból a jelentés valószínűleg  egy gombnyomás lesz, addig a nyomtatvány számlát kézzel kell majd továbbra is írogatni a navos nyomtatványba egyenként.

Nem lehet hozzászólni a cikkhez.