SZJA Személyi jövedelemadó változásai 2020.

1. Minimálbér várhatóan 2020-ban 161.000 forint, középfokú végzettséghez kötötten 210.600 forint. (2019.december 31-i közlönyben lesz véglegesítve).

2. Járulék összevonás. Összevonják a 10% nyugdíjjárulékot, a 4+3+1,5 % egészség és munkaerő piaci járulékot egyetlen 18,5%-os dolgozó béréből levont járulékra.

3. Új adókedvezmény a 4 vagy annál több gyermeket nevelő anyák részére. Életfogytig tartó személyi jövedelemadó kedvezményben részesül az anya, akinek 4 vagy több gyermeke van, családi pótlékra jogosult, vagy nem jogosult, de legalább 12 éven keresztül fennállt.

4. Adóelőleg nyilatkozatok, kedvezmények érvényesítése. Ez idáig a kedvezmény nyilatkozatokat a munkáltató (kifizető) felé adták le a dolgozók. Most a NAV felé (postán vagy elektronikus úton) teszi meg a dolgozó a nyilatkozatot, és a NAV adja oda az információt a munkáltatónak.

5. Magánalapítvány létrehozása lehetséges. Tartós cél érdekében lehet létrehozni, minimum 600 mo vagyon kell hozzá.

6. Kamatjövedelem adót nem kell fizetni a Magyar Állam által kibocsátott a lakossági befektetőknek szánt értékpapírok után.

7. Adómentes támogatások (SZJA mentes): babaváró támogatás, nagy családosok személygépkocsi szerzési támogatása, vadászok részvétele vadászaton (?).

8. Egyéni vállalkozói igazolvány végleg megszűnik.

Nem lehet hozzászólni a cikkhez.