KATA, KIVA, TAO változások 2020.

KATA

1. Aki 50.000 forint havi kata-t fizet, annak a nyugdíj és egészségbiztosítás szempontjából olyan, mintha 98.100 forint lenne a fizetése.

2. Aki 75.000 forint önkéntesen magasabb összegű kata-t fizet, 165.000 forint fizetéssel rendelkezik. Nyugdíj előtt álló kata-sok gondolják meg, hogy érdemes esetleg a magasabb összegű kata-t fizetni.

3. Aki 25.000 forint kata-t fizet, mert van fő állása, vagy nyugdíjas, nem kap a 25.000 forintra semmilyen ellátást, nem számít sem a nyugdíjba, sem egészség biztosításba.

4. KATA-sok ellenőrzését tervezi a NAV. Természetesen legfőképpen a burkolt munkaviszony érdekli őket. A 2020-as ellenőrzési tervüket még nem hozták nyilvánosságra.

Ahhoz, hogy egy ellenőrzés során a NAV-nál tisztázzuk magunkat, bizonyítanunk kell, hogy az alábbi feltételekből legalább kettő igaz ránk:

5. nem kizárólag személyesen végezhettük a tevékenységet;

6. a munka rendjét is magunknak határozhattuk meg;

7. az éves bevételünknek legalább a felét nem olyan partnertől szereztük, akinek az adott évben több mint 1 millió forintot számláztunk;

8. és akitől az 1 millió forint feletti bevételünk származott, nem adhatott utasítást, hogyan végezzük a tevékenységünket;

9. a tevékenységet saját tulajdonú helyiségben végeztük;

10. az ehhez szükséges eszközök is a mieink, vagy legalábbis nem az adta nekünk, akitől a legalább 1 milliós bevétel származott;

11. a katás vállalkozás egyik kisadózó tagja sem főállású kisadózó, és a bevételüknek legalább a fele olyan adóalanytól származik, ahol a naptári éven belül nem volt a kisadózóknak főállású munkaviszonyuk vagy nem kiegészítő tevékenységnek minősülő társas vállalkozói jogviszonyuk.


KIVA

1. A KIVA mértéke a korábbi 13%-ról 12%-ra csökken.

2. Csak az a vállalkozás lehet KIVA alany, akinek az árbevétele a 939.810 eft-ot nem éri el.


Társasági adó

1. Megszűnik a 100 mo forint árbevétel feletti adófeltöltés. Társasági adót akkor fel feltölteni, ha a vállalkozás csapatsport támogatást akar adni. Ilyenkor viszont a régi retorziókkal lehet a feltöltést végrehajtani, magyarán ha nincs eltalálva az összeg, akkor jön a büntetés.

2. A helyi iparűzési adó feltöltés a 100 mo árbevétel feletti cégeknél továbbra is kötelező.

Nem lehet hozzászólni a cikkhez.