Kormány intézkedés a koronavírus miatt

1. Akinek hitel, kölcsön, lízing szerződésből fizetési kötelezettsége van, az moratóriumot, haladékot kap, 2020. december 31-ig. Ez azt jelenti gyakorlatban, hogy később kell majd kifizetni a kötelezettséget, tehát ennyivel meghosszabbodik a szerződés.

2. A turisztikai, a vendéglátóipari, a szórakoztatóipari, a szerencsejáték, a filmipari, az előadóművész, a rendezvényszervező és a sportszolgáltatást nyújtó ágazatok tekintetében a nem lakás céljára szolgáló helyiségre vonatkozó bérleti szerződéseket 2020. június 30-áig nem lehet felmondással megszüntetni. sem a bérleti díjat emelni.

3. A turisztikai, a vendéglátóipari, a szórakoztatóipari, a szerencsejáték, a filmipari, az előadóművész, a rendezvényszervező és a sportszolgáltatást nyújtó ágazatok tekintetében a munkáltató mentesül a munkabér utáni közterhek megfizetése alól (pl. szakképzési, szocho), a munkavállalótól pedig kizárólag a természetbeni egészségbiztosítási járulékot kell vonni (4%), de az is maximum 7.710 forint lehet. Ez 2020. március-április-május-június hónapokra érvényes.

4. Személyszállító KATA-sok mentesülnek a KATA alól 2020.03-04-05-06 hónapokra.

5. A munkáltató a közölt munkaidő beosztást a Munka Törvénykönyve szerinti közlési szabályoktól eltérően is módosíthatja. Elrendelhet otthoni munkavégzést, és ellenőriztetheti egészségi állapotát.

Nem lehet hozzászólni a cikkhez.