2018. évi változások Adózás Rendje, Társasági Adó, Adóigazgatási Rendtartás, Adóvégrehajtás

1.) Minden vállalkozás köteles akkor is nyereségadót fizetni, ha veszteséges. Ez a jövedelem-minimum adó. Ezt eddig a társasági adó nyomtatványon lehetett kiszámolni, rendezni, mostantól külön nyomtatvány szolgál erre a célra.

2.) Pótlékmentes részletfizetést kérhet legfeljebb 500 eft adótartozásig a magánszemély, melyet automatikusan megkap maximum 12 hónapra.

3.) Adóhatósági mentorálás. Ha megalakul egy új cég, és igényt tart rá, akkor a NAV 6 hónapon keresztül „fogja a kezét”, vagyis személyre szabottan szóban vagy írásban bármely kérdésre, problémára tájékoztatást ad.

4.) Feltételes adóbírság. Az adóbírság mértéke az adóhiány 50%-a, de ha valami szörnyűséget állapít meg a hatóság, akkor 200% . Ha az adózó nem vitatja az összeget, hanem befizeti azt, és lemond a fellebbezési jogáról, akkor mentesül a kiszabott adóbírság 50%-nak megfizetése alól.

5.) Késedelmi pótlékot 5 eft alatt nem kell megfizetni.

6.) Az egyéni vállalkozók személyi jövedelemadó bevallását nyilvánossá
fogják tenni. Bárki megtekintheti azt majd az interneten, hasonlóan a cégek mérlegeihez.

7.) Adóellenőrzések változása. Amíg ez idáig volt esélyünk arra, hogy adóellenőrzéskor feltárt olyan eseteket, melyeken látszott hogy nem rossz szándékból történtek, javíthattuk, 2018-tól már nem. Két fajta ellenőrzés lesz, az egyik az adóellenőrzés, mely minden esetben határozattal végződik, és nincs lehetőség semmilyen módosításra. A másik a jogkövetési vizsgálat, aminek szerintem csak más a neve, de ugyan az mint az adóellenőrzés.

Nem lehet hozzászólni a cikkhez.