‘Társadalombiztosítási kérdések, információk’ kategória archívuma

Korkedvezmény-biztosítási járulék

Az a foglalkoztató, aki korkedvezményre jogot adó munkakörben foglalkoztat munkavállalót (vagy egyéni vállalkozó, aki korkedvezményre jogot adó tevékenységi körben végez munkát) 13% korkedvezmény-biztosítási járulék fizetésére kötelezett, a járulékalapot képező jövedelme után.  1997. évi LXXX. törvény.19§ (6)

Amennyiben a korkedvezményre jogosító munkakörben végzett tevékenység nem áll fenn a teljes időszakban (például a teljes naptári hónapban, naptári évben), amelyre a jövedelmet fizetik vagy juttatják, akkor a korkedvezmény-biztosítási járulék alapjaként a jövedelem (társadalombiztosítási járulékalap) azon időszakra (naptári napokra) jutó arányos részét kell figyelembe venni, amely alatt a biztosított korkedvezményre jogosultságot szerez.

Egészségügyi szolgáltatási járulék

A biztosítási jogviszonnyal nem rendelkezőknek továbbra is kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni, amely 2013. január 1-étől havi 6.660 Ft (napi összege 222 Ft).

GYED (Gyermekgondozási díj)

Egy egyszerű táblázatban összefoglaltuk a gyermekgondozási díjjal  kapcsolatos tudnivalókat. A táblázatunkból kiolvasható hogy ki, mennyi időre, és mekkora mértékben (összegben) jogosult igénybe venni ezt a típusú ellátást.

Gyermekgondozási díjra jogosultság feltételei

 

 

TÁPPÉNZ (Táppénzjogosultság szabályai)

Egy egyszerű táblázatban foglaltuk össze a táppénzzel kapcsolatos tudnivalókat. A táblázatunkból kiolvasható hogy ki, mennyi időre, és mekkora mértékben jogosult igénybe venni ezt a típusú ellátást.

Táppénz 2013.

 

TGYÁS (TES.)

Terhességi-gyermekágyi segélyre (TGYÁS) jogosultság feltételei 2010. május 1-jétől. A táblázatunkból kiolvasható hogy ki, mennyi időre, és mekkora mértékben (összegben) jogosult igénybe venni ezt a típusú ellátást.

Terhességi gyermekágyi segélyre (TGYÁS) jogosultság feltételei

 

 

 

GYÁP (Gyermekápolási táppénz)

Egy egyszerű táblázatban összefoglaltuk a gyermekápolási táppénzzel kapcsolatos tudnivalókat. A táblázatunkból kiolvasható hogy ki, mennyi időre, és mekkora mértékben (összegben) jogosult igénybe venni ezt a típusú ellátást.

GYÁP (Gyermekápolási táppénz)

Keresőképtelenséget jelölő kódok

Táppénz jellege

Kód

üzemi baleset

1

foglalkozási megbetegedés

2

közúti baleset

3

egyéb baleset

4

beteg gyermek ápolása

5

terhesség-szülés miatti keresőképtelenség

6

közegészségügyi okból foglalkozásától eltiltás, hatósági elkülönítés

7

egyéb keresőképtelenség

8

veszélyeztetett terhesség miatti keresőképtelenség

9