Archívum: 2013. március

Ügyfélkapu nyitása, aktiválása

1. Amennyiben bármelyik okmányirodában, kormányhivatali ügyfélszolgálati irodában, adóhatóság ügyfélszolgálatán vagy külképviseleten személyesen indította regisztrációját, az ügyintéző a személyazonosítást követően hitelesíti regisztrációját. Megkapja választott felhasználói nevét (ha az Ön által kért felhasználói név már létezik, másikat kell választani), és miután aláírta az adatlapot, a rendszer elküldi a megadott e-mail címre az egyszer használatos (aktiváló) kódját, amelyet az Ügyfélkapu felületén aktiválnia kell (első belépés). Tovább »

Levélben kérhetem-e az öregségi nyugdíjam megállapítását?

Nyugellátást írásban, az erre a célra rendszeresített igénybejelentő lapon kell igényelni. A nyomtatvány térítésmentesen, bármely regionális nyugdíjbiztosítási igazgatóságon beszerezhető, illetőleg a „Nyomtatványok” menüpont „Nyomtatványtár” almenüjében letölthető. A „Nyomtatványtár”-ban az űrlaplistából kétféle módon érhetőek el a nyomtatványok: Tovább »

KATA (Kisadózó vállalkozások tételes adója) 2013-as új adó

A kisadózó vállalkozások tételes adójával kapcsolatos rendelkezéseket a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (továbbiakban: Katv.) tartalmazza, amelynek rendelkezései – főszabály szerint – 2013. január 1-jén lépnek hatályba. A kisadózó vállalkozások tételes adójának a hatálya alá (továbbiakban: kata) első alkalommal 2012. december 1-31. közötti időszakban lehet bejelentkezni az adóhatóságnál. Az adóalanyiság kezdő napja ebben az esetben 2013. január 1-je.
Tovább »

Tájékoztató a jogviszony-ellenőrzésről

Mi az a jogviszony-ellenőrzés? Miért van erre szükség?

Az egészségbiztosítás rendszere a nemzeti kockázatközösségre épül. A Magyar Köztársaság területén élő magyar állampolgárok valamennyien térítésmentesen jogosultak az egészségügyi ellátásokra. Az ellátásra való jogosultságot a biztosítási jogviszony, vagy a jogosulti státusz határozza meg. Ettől függ az is, hogy valaki járulékfizetésre kötelezett, vagy a szolidaritási elv érvényesülése alapján az állam fizeti utána a járulékot. Tovább »