KATA törvény módosítások, főbb tudnivalók 2021. január 1-től

1. Ha  a KATA adózó olyan kifizetőnek (cégnek) számláz, amellyel kapcsolt vállalkozási viszonyban áll (pl. többségi tulajdonos) , annak a cégnek, akinek számlázott, a számlázott összeg után 40%-os adót kell fizetnie, melyet minden hónapot követő 12-ig kell befizetni.

2. Ha a KATA adózó egy kifizetőnek az év elejétől kezdve összesítve 3 millió forintot meghaladó összegben állít ki számlát, a 3 millió forint feletti rész után 40 % adót kell fizetnie. Ezt attól a hónaptól, amikor a 3 milliót átlépte, és utána minden hónapot követő 12. napjáig.

3. Ha a fenti két eset bármelyike külföldi cég esetén merül fel, a 40%-os adót a KATA adózó fizeti.

4. A KATA adózó köteles tájékoztatni a partnerét a szerződés megkötésekor, hogy KATA adózó, és akkor is szólnia kell, ha megszűnik KATA adózónak lenni.

5. Egy ember csak egy cégben, egyéni vállalkozásban lehet KATA adózó. Ha pl. két KATA-s betéti társaságban tag, akkor az egyiket meg kell szüntetnie.

6. Ha a főállású KATA adózó 75 eft havi kata adót fizet a szokásos 50 eft helyett, akkor számíthat teljes nyugdíjra. Az 50.000 ft KATA 102.000 Ft bruttó, a 75.000 Ft KATA 170.000 Ft bruttó „bér”-nek felel meg.

7. Amennyiben a KATA adózó a számláján nem tünteti fel a „Kisadózó” szöveget akár bírsággal is sújtható.

8. A NAV burkolt munkaviszonynak minősíti – az ellenkező bizonyításáig – a KATA adózó és akinek számláz közötti jogállást egészen addig, míg az alábbi 7 pontból legalább 2 megvalósul. 

8.1. Az adózó a tevékenységet nem kizárólag személyesen végezte, végezhette

8.2. Az adózó az éves bevételének legalább 50%-át nem adott cégtől szerezte

8.3. Akinek dolgozik a KATA-s, az a személy nem adhatott utasítást a tevékenység végzésének módjára vonatkozóan

8.4. A tevékenység végzésének helye a kisadózó birtokában áll

8.5. A tevékenység végzéséhez szükséges eszközöket és anyagokat nem a partner cég bocsátotta a KATA adózó rendelkezésére

8.6. A tevékenység végzésének rendjét a kisadózó határozza meg

8.7. A KATA adózó nem minősül fő állásúnak

Nem lehet hozzászólni a cikkhez.