Számlázási szabályok változása és ÁFA 2020.

1. Az Európai Union belüli számlázásnál minden esetben kötelező a számlára ráírni a partner eus adószámát, sőt azt a számlázásnál már ellenőrizni kell a partner adószámát a VIES rendszerében, hogy az valós-e. Ez 2020-tól a számla kiállító feladata. Ha kiderül, hogy nem érvényes az adószáma a partnernek, akkor nem lehet áfa mentesen kiállítani a számlát.

2. A közösségi számlázás alapfeltétele az is, hogy a terméket igazoltan kiszállítsák a másik tagállamba. (Pl. CMR).

3. A számlát a gazdasági esemény megtörténtétől számított 8 napon belül ki kell állítani (korábban ez 15 nap volt), mert a számlán szereplő áfát csak ez esetben lehet visszaigényelni.

4. NAV minden számlát látni akar 2020. július 01-től. Eddig csak a 100 eft vagy annál nagyobb összegű áfát tartalmazó számlákat kellett lejelenteni, a nevezett dátumtól már minden egyes számlát le kell az áfa bevallásban.

5. A kézzel írott számlákat továbbra is a NAV rendszerében jelenteni, rögzíteni kell melyeknek áfa tartalma 100 eft vagy annál nagyobb. 2020. július 01-től minden egyes kézzel írott számlát rögzíteni kell majd, 4 napon belül, ezért érdemes megfontolni az áttérést a szoftveres számlázásra. (Pl. szamlazz.hu ingyenes számlázó program)

6. Az új lakóingatlanok értékesítése 27% áfával adózik (korábban 5% volt).

7. Fordított áfa megszűnik a mezőgazdasági és acélipari termékek értékesítése esetében, 2022. július 01-től.

8. Továbbá megszűnik a rodított áfa a munkaerő-kölcsönzés, kirendelés, személyzet rendelkezésre bocsátása esetén, kivéve, ha építési és szerelési munkához kapcsolódik a kölcsönzés, mely ingatlan létrehozására, bővítésére kerül 2021. január 01-től.

Nem lehet hozzászólni a cikkhez.